Lo Parte any 4 Núm. 19

Hits: 1

loparte2015_9

"Y probablemente  la única solución está en la única arma de construcción masiva que existe: la educación" Xavier Aldekoa a Océano África

L’Oratge

Bé. No cal dir que aquesta setmana està resultat del tot atípica des del punt de vista de la méteo. Aquesta calorada digna de la millor canícula estival sembla tenir les hores comptades però tot i així ha resultat un fenomen ben especial. Tot fa pensar que, efectivament, es superaran molts dels rècords de temperatures màximes per un mes de maig.

Penseu que la previsió ens parla de passar en poc més de 24 hores de temperatures a sobre dels 1500 metres superiors als 30º a la possibilitat real de que hi nevi. En un plis plas.

El contrast entre l’aire calent que tindrem i l’entrada d’aire molt més fred pot provocar fenòmens tempestuosos a molts indrets  Això serà bàsicament entre demà divendres i dissabte i sobretot serà el Pirineu de Lleida el més afectat.  A Mallorca aquesta vegada se’n lliuraran.

Després les temperatures tendiran  a normalitzar-se per l’època de l’any.

Us deixo un gràfic que preveu fenòmens tempestuosos per Europa per avui. Estem a nivell 1.

estofex divendres

I, per reblar el clau, una previsió de nevades per demà al Pirineu. Realment de bojos…

neu demà

Activitats

Hi ha setmanes -i especialment caps de setmana- que sembla que els astres s’ajuntin perquè passi tot a la vegada. Aquest és un d’ells. Com sempre intentarem oferir el que ens sembla més interessant.

Avui comencem amb dues referències culturals molt destacables.  El proper dia 18 de maig és el dia internacional dels museus. Per celebrar-ho durant tot el cap de setmana trobareu multitud d’activitats als museus de tot Catalunya. Molts d’ells oferiran activitats, altres  estaran oberts en un horari no habitual, etc.. Cal que busqueu informació del vostre museu preferit per escatir què hi podeu fer.

De tota Catalunya trobareu informació a l’imprescindible Agenda Cultural, de Barcelona ciutat a la web de cultura de l’Ajuntament i si esteu per la France també ho podeu consultar aquí. 

L’altra esdeveniment cultural destacable és la Fiesta del Cine 2015 o el que és el mateix, poder anar al cinema a un preu molt més assequible del que és habitual. Hi ha sales adherides de tot l’estat. Ull que avui és l’últim dia. No badeu.

SI ens mirem el calendari des de la perspectiva de les festes populars aquesta setmana tenim un “pes pesant”, Demà, dia 15 és Sant Isidre que, a banda de patró de Madrid, és també el patró dels pagesos catalans. Be. Ho és o segons les fonts ho havia estat, sent substituït per interessos de ves a saber qui per Sant Galderic. Si en voleu saber més, podeu mirar aquí

Sigui com sigui moltes festes i fires es vinculen a la devoció de Sant Isidre, així com un arrelat costum, el de les fogueres, que sembla un clar precedent de les revetlles del proper juny. Com sempre  a festes.org hi trobareu tota la informació i bibliografia per si us cal documentar-vos.

D’entre les festes majors destaca la de Tàrrega (Urgell) que es celebra aquest cap de setmana. Amb elements peculiars com la Fira del Cóc o el Ball de l’Eixida hi trobareu tots els elements d’una festa major. Per cert, crec que hi toquen el Catarres i les Oques grasses. Tota la info. 

Una altra plaça destacada és Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) on també celebren la Festa Major de maig.  Ofereix de tot i força i més.  Especialment, segons anuncien, hi haurà moltes activitats per a un públic familiar i també diada castellera. I les actuacions musicals ben variades, des de Falete, passant per Joan Dausà o la inigualable Orquestra Plateria. Les dades.

Cal destacar també que a Granollers (Vallès Oriental) celebren la Fira de l’Ascensió amb un garbell d’activitats molt ampli i moltes d’elles destinades als més petits. Una altra de cites imprescindibles. Si sou dels modernets, us podeu baixar una app amb el programa. Imprescindible.

Sense oblidar del tot que aquest cap de setmana encara us podeu atansar fins Girona (Gironès) per gaudir del Temps de Flors, cal destacat que a Tarragona (Tarragonès)  s’està duent a terme la proposta de Tarraco Viva o el que és el mateix un acostament que us convida a viure la història de primera mà i a gaudir de manera més intensa del conjunt monumental romà de la ciutat. El programa. 

Si no us agraden les grans aglomeracions i preferiu el joc cara a cara heu de saber que aquest cap de setmana a Granollers celebren la novena edició de la fira jugarXjugar els dies 14 a 17 de maig. Tot allò relacionat amb el joc i els seus autors ho trobareu allà.  Dins el programa de la Fira de l’Ascensió de Granollers. Un paradís pels nens.

I, pel nens grans i petits aquest cap de setmana a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) hi teniu el 18è Festival Internacional de Titelles. Titelles de totes les mides i espectacles per a tothom. Imprescindible. El programa. 

També us podeu acostar fins al Poble Espanyol. Què hi trobareu?  Els Clicks de Playmobil  que seran els protagonistes de la fira que se celebrarà al Poble Espanyol, amb una exposició de prop de 4.000 figures que es trobaran repartides entre 13 diorames de col·leccions privades. Les dades

SI preferiu unes activitats més tranquil·les però igualment interessants heu de saber que a Folgueroles (Osona) celebre la Festa dedicada a Verdaguer que té moltes activitats aquest cap de setmana. Hi podeu trobar a la Sílvia Bel, recitant poesia, o la Festa de l’arbre de maig, o el concert de la banda, etc.. Moltes i molt variades activitats. El programa. 

La ciutat de Barcelona també té aquest cap de setmana una pila de Festes Majors i d’activitats per a tothom. Destacarem, si m’ho permeteu, la Festa Major de Nou Barris amb multitud d’activitats,  les Festes de Maig del Poble Nou, amb un reguitzell de propostes i la Missa i Romería del Rocío al bell mig de Barcelona aquest diumenge.

SI el que voleu és fer salut i moure una mica el xassís us proposo que feu un tastet de Marxa Nòrdica. És saludable, és barat, és fàcil, millorem las postura del cos i relaxem les cervicals. Què més voleu?  Aquest diumenge hi ha una Marxa per Montjuïc on trobareu monitors que us ajudaran amb la tècnica. Per què no provar-ho oi? Les dades. 

També aquest cap de setmana tenim la III Marxa dels Monestirs entre el de Pedralbes i el de Sant Cugat. Una bona passejada que ens convida a descobrir racons i camins de Collserola. Per cert, sempre amb una magnífica organització. La informació. 

Avui m’agradaria recomanar-vos una proposta que m’ha semblat molt interessat:Llibres i més llibres és un espai on un grup de lectors compartim les impressions personals de les nostres lectures. L’agenda dels llibres ressenyats la marca les preferències que cadascun de nosaltres té en cada moment, sense consignes, sense interessos mediàtics, professionals ni de cap altra mena.  L’enllaç

Avui acabarem amb tres magnífiques imatges de l’home que sempre mira al cel (i no només el mira, per sort també el retrata) el @jordicampos 

Així sortia el sol avui...
Així sortia el sol avui…

 

La lluna fa dos dies
La lluna fa dos dies

 

Sortida de sol. Abril 2015
Sortida de sol. Abril 2015

 

torre aigues jordi
Torre de les aigües del Besós. Maig 2015

4 pensaments a “Lo Parte any 4 Núm. 19”

  1. Moltes felicitats pel treball que fas, realment és molt útil i ara amb la versió bloc ,Compartir un link amb lo parte a les teves amistats és un plis …Ànims

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *