Views: 33
El Llac Myvatn es troba al nord-est de l’illa, a l’est de Akureyri i a prop només hi ha dos pobles: Reykjahlíð, al nord-oest i Skútustaðir, al sud que són un punt de partida per recórrer el llac. Està vorejat per la Ring Road (carretera nº 1) i per la carretera 848, gràcies a les quals poden fer un recorregut circular d’uns 37 quilòmetres visitant diferents punts d’interès turístic, parant-se per contemplar el paisatge, així com per fer caminades.
El llac Myvatn és el quart més gran de l’illa i està alimentat per fonts subterrànies, calentes i fredes. El clima de la zona és bastant sec i temperat tot i la latitud en què es troba. La zona deu el seu nom al llac Myvatn, que es tradueix com “llac de les mosques nanes”, i és que sobretot a l’estiu, poden trobar-se moltes mosques.
La zona del llac Myvatn és un lloc únic des del punt de vista geològic, ja que està situada a la Dorsal Atlàntica, el que fa que la seva activitat volcànica sigui força intensa (el volcà Askja es troba molt a prop i hi han hagut 9 erupcions en els últims 32 anys). És doncs una àrea molt apreciada per vulcanòlegs de tot el món, i també per ornitòlegs, per ser un lloc d’encreuament de grans rutes migratòries d’aus, sobretot d’ànecs, que niuen allà. Myvatn és una de les zones volcàniques més joves i encara actives d’Islàndia. En 1875 el Asjka va entrar en erupció, una de les més mortíferes de tota la història islandesa. La seva caldera inundada ha creat un llac d’uns 11 km2 i més de 240 metres de profunditat, el Öskjuvatn. Sota aquesta zona reposa un dels supervolcans de la terra, similar al de Yellowstone als Estats Units.
A la zona podem gaudir de innombrables atraccions geològiques, i van des les fumeroles de la zona de Hevrir, al cràter del Viti o Kfafla, conegut com “l’infern”, sorgit en una erupció en els anys 60. En l’actualitat aquest volcà és un magnífic llac d’aigües verdoses que es mantenen tot l’any a 28 graus, la qual que fa que els excursionistes aprofitin per donar-se un bany.
També podem visitar Stóragjá i Grjótagja que són a prop de la zona de Námafjall, i són dos falles que van formar coves amb brolladors d’aigua bullint a les que es pot accedir per unes escala amb molta cura. Hi ha gent que s’hi banya, però últimament les temperatures han pujat arribant entre els 50 ºC i 70 °C, per la qual cosa s’han de provar abans la temperatura de l’aigua és massa elevada per prendre un bany.
El Volcà Hverfjall és una altre dels espectacles de la zona i en podem gaudir amb una ruta de senderisme és molt recomanable, són uns 10 km anada i tornada. Les vistes del llac Myvatn des de dalt del volcà Hverfjall (a 485 metres d’altitud) són impressionants i des d’allà també poden veure els cràters del volcà, que són com illots que emergeixen en el llac. El vent sol ser fort, però paga la pena pujar per les vistes espectaculars.
A la zona sud del llac Myvatn hi ha infinitat els de pseudocràters de Skútustaðir, que són elevacions de lava cobertes d’herba i que deuen la seva estranya forma al contacte entre les aigües del llac Myvatn i a un riu de lava que va generar gasos explosius en bullir el líquid. Els pseudocràters envolten el llac, encara que la majoria es troben en Skútustaðir. Alguns tenen 200 metres de diàmetre i uns altres només uns dos metres. La ruta pels pseudocràters de Skútustaðir pot fer-se en menys d’una hora. Encara hi ha una altra manera d’apreciar aquestes formacions estranyes, sobrevolant la zona en avionetes que permeten obtenir un punt de vista diferent.
Per acabar el dia, podeu passar a relaxar-vos per les aigües de, Blue Lake, un llac termal, menys concorregut que el Blue Lagoon de la zona sud-est de l’illa que és el més famós i glamurós – potser per ser més proper a Reykjavík- però massa massificat pel gust d’alguns.
Impressionant!
Merci Carme !!!