Lo Parte Any 9 Núm. 22

Impactes: 118

La única manera de conservar la salud es comer lo que no quieres, beber lo que no te gusta, y hacer lo que preferirías no hacer.

Mark Twain

Què tenim

Hola a tothom. Sembla que les limitacions actuals i les que molt previsiblement arribaran fan estèril la feinada de preparar Lo Parte donat que no es podrà accedir, molt previsiblement, a la majoria d’activitats previstes o be aquestes s’hauran anul·lat.

A la vista de la situació aquesta setmana hi haurà Lo Parte però sense l’espai d’activitats.

Deixarem l’Oratge amb la previsió meteorològica i una nova entrega dels apassionants posts de bolets del Sito.

Esperarem a veure com va evolucionant la situació però, previsiblement, tornarem a deixar Lo Parte en guaret a l’espera de temps i possibilitats millors. Estem segurs que ho entendreu.

Mentrestant una bona castanyada per tothom!!!

L’Oratge

Sembla que torna a tocar “estiuet”. Per cert i abans de seguir, aquests dies torna a sorgir la pregunta que s’ha fet recurrent aquests anys: Què, menjarem les castanyes amb màniga curta? Us deixo un interessant article de la gent de El Temps de TV3 que hi dona resposta.

El cert és que el cap de setmana es presenta força estable i, especialment, notarem una notable pujada de les temperatures. Vaja, que deixarem per un dies la fresca tardorenca.

Mínimes a ratlla, a l’entorn dels 13-14º i màximes, parlem de Barcelona, sobre els 22-23º. Vents febles de ponent o garbí.

Pel que fa a la resta també estabilitat a tot el país. Fins dimarts-dimecres no tindríem un nou canvi de temps amb baixada de les temperatures i possibilitat de pluja.

Bolets

Molt bones “LOPARTAIRES

Ja tornem a ser aquí!!. Poc a poc ens endinsem a la part més avançada i més interessant  de la tardor, la més meravellosa, la del espectacle de colors des del groc fins al marró, passant pels taronges i vermells. És temps de menjar castanyes, decorar carbasses (i menjar-les també) de magranes i panellets, i com no ..de BOLETS!!  que es la part que més ens interessa als que fem aquest post i suposo que a molts de vosaltres.

SONY DSC

En els dos posts anteriors ja parlàvem de com, principalment degut a la arribada del fred més acusat, moltes espècies ens deien adeu..com els CEPS (tots els tipus) i els OUS DE REIG, també dèiem que els rovellons anirien baixant de cota, i bé, tot això s’està complint!

Encara podem trobar rovellons a les zones més assolellades del Pirineu sobre uns 1200 metres, malgrat que poc a poc seran testimonials.

QUE TROBAREM ARA..?

De moment, segueixen amb força:

LLENEGUES (blanca i negre).

ROVELLONS (tots els tipus).

CAMAGROCS.

CAMES DE PERDIU.

MOLLERICS.

APAGALLUMS, COLOMA.

PEU BLAU, PIMPINELLA MORADA.

ROSSINYOLS.

TROMPETES DE LA MORT.

FREDOLICS.

La manca de pluges i el vent de ponent que ha assecat el sòl, ha fet que a la línia de la costa no acabin de florir els rovellons, ho fan i de manera testimonial sobre tot a les vessants obagues amb molta humitat!

NECESSITEM UNA LLEI REGULADORA..?

Davant la “invasió” de boletaires als nostres boscos, s’ha reobert un any més el debat sobre si cal regular la recollida de bolets, davant el creixent nombre de queixes de les diferents associacions de ramaders i agricultors, que clamen per que es prenguin mesures per acabar amb la brutícia i l’abús provocat per furgonetes, caravanes i tota classe de vehicles aparcats a qualsevol lloc.

Miquel Angel de Gregorio Capella, president de l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona, i ex-fiscal de Medi Ambient de Barcelona,(Un dels millors micòlegs d’aquest país) ​​defensa als boletaires a capa i espasa, però també lamenta l’intrusisme en aquesta activitat. “Un boletaire autèntic ni destrossa ni acaba amb tot, ni de bon tros embruta el bosc amb escombraries. De Gregorio, que explica que “les queixes van cap als incívics, que no tenen la talla per ser cridats boletaires“, assenyala a més que “molta gent creu que el bosc és de tots i que els bolets, producte gratis, no tenen amo. Cras error “. “Els bolets són, jurídicament, ‘fruits naturals’, i com a tals, són propietat de l’amo de el terreny. Per tant, el que fem a l’agafar bolets és apropiar-nos de cosa aliena, que està permès en virtut de l’anomenat “ius usus inocui”, és a dir, dret a usar el que l’amo no fa servir, o dit d’una altra manera, comptem amb la tolerància tàcita de l’amo. El mateix passa amb els espàrrecs, herbes, cargols, etcètera “, explica el president de l’associació.

En tot cas es un tema complicat de resoldre en un país on més del 80 % dels boscos, són de propietat privada. Pagar per collir..? ..carnet de boletaire..?? es obligatòria una llicencia poder pescar o caçar....Aquí ho deixo!

ANEM A IDENTIFICAR ESPÈCIES!!

Si posem aquesta foto, em sabríeu dir qui és..??..jo tampoc, amb els bolets passa igual, una foto feta sols per la part de dalt del barret no ens diu res, a no ser que siguin xampinyons del Súper!!… 😊

 Ens envien aquesta foto i la pregunta es: Són llenegues..? trobades a 2000 metres, bosc de pi.

Doncs es tracta de “Mocosa ensofrada”  (Hygrophorus hypothejus)

És una de les aprox. 30 espècies de Hygrophorus sp. anomenats “Llenegues” malgrat que no té la qualitat de la més coneguda i reina del bosc: llenega grisa o mocosa “Hygrophorus latitabundus”

Aquí ens comenten: Trobats a zona de pins alts del Berguedà.

Doncs es tracta de “Bolet de bestia” (Tricholoma bastchii = T.fracticum)

I bé, fins aquí el tercer post de la temporada 2020.. tornarem…fins aviat!!

RECORDEU:
Lladres, bolets i conills, per la vora dels camins!!

I ja que estem pels boscos… Una mica de Joan Miquel Oliver

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *