Nou Post de Bolets. I ja van 4!

Impactes: 334

Molt bones “LOPARTAIRES

Tornem a ser aquí amb vosaltres!!. Bé, ja han passat dues setmanes des de l’últim post i han hagut uns petits canvis, vam dir que els bolets baixarien de cota i això, naturalment, es manté, però també vam dir que no sortiria cap tipus de Cep i amb això no hem encertat!!

Com si els bolets tinguessin un rellotge biològic!! Els boletes van a la seva, no hi entenen d’estacions,  necessiten pluja, uns més que d’altres, temperatures i humitat ideals, si es compleixen aquestes normes, treuen el cap!!, òbviament aquestes normes es donen habitualment a la tardor i a la primavera, tot i que no necessàriament, Aquest any no ens hem estrenat a molts punts del Maresme, no hem gaudit, de moment, de cap regada important, parlo de la Serralada de Marina.

L’any passat va ser molt semblant, malgrat que a mitjans de novembre van caure uns bons litres d’aigua i vam estar recollint rovellons fins al mes de febrer!!

Abans parlàvem dels Ceps, doncs resulta que degut a les temperatures suaus i a les pluges que van rebre alguns llocs, com el Montnegre-Corredor, punts de La selva, Girona.., estan sortint noves florades de Ceps siurenys (boletus aereus).

El B.aereus pot trobar-se des del mes de maig i de forma ininterrompuda (sempre que hi hagi la humitat suficient, per descomptat) durant els mesos de juny, juliol, agost (moment en què al nord pot tenir un bon brot), setembre, octubre i fins i tot (com es el cas) novembre i primers de desembre quan la tardor es humida i una mica suau.

No dubtem per això en qualificar-lo com el rei de l’estiu.

QUE TROBAREM ARA..?

Bàsicament:

LLENEGUES (blanca i negre).

ROVELLONS (tots els tipus)

CAMAGROCS.

CAMES DE PERDIU.

MOLLERICS.

APAGALLUMS, COLOMA.

PEU BLAU, PIMPINELLA MORADA.

TROMPETES DE LA MORT.

FREDOLICS.

CARLETS.

HEU ARRIBAT A  CASA  AMB PICADES ?

Aquest és el criminal assassí. El malson de la majoria de boletaires. Qui no ha estat víctima d’aquests petits “malparits” ?

És conegut per qualsevol boletaire, el fet de patir les picades de certs insectes en el moment d’estar i buscar bolets en alguns boscos. I això és tan destacat en alguns casos, que tot i saber que en ells trobarem gairebé segur bolets, renunciem a anar per no patir les conseqüències … Em comenten d’un lloc que per estar situat en les proximitats d’un gran pantà, sempre i encara que la climatologia no acompanyi, les boirines matinals fan d’ell un lloc idoni per als bolets fins i tot en ple estiu … Però a l’igual que afavoreix el creixement dels bolets, també és idoni per a la proliferació de certs àcars: Els trombicúlidos (Trombiculidae) són una família coneguda vulgarment com els àcars de la collita o àcars vermells.

Són àcars diminuts, parents propers de les paparres (Un altre perill evident per als boletaires), que habiten en la vegetació baixa com pastures i matolls que s’adhereixen als animals superiors que passen a prop d’ells, per alimentar-se de la seva sang.

Provoquen una pruïja intensa al fotjar a la pell amb les seves mandíbules secrecions proteolítics.  Les larves són normalment taronges o vermelles en color amb només sis potes, però desenvolupen vuit en la seva fase de nimfa.

Les larves poden mesurar més de 0.2 mil·límetres i els àcars adults estan sobre 1 mm de longitud. Un remei infal·lible és all i aigua, o sigui a fotre i aguantar-se. També resulta eficaç un vestit de neoprè d’home granota ben ajustat, amb casc de bus de profunditat..

ANEM A IDENTIFICAR ESPÈCIES!!

1ª Ens pregunten si és un ou de reig.

Doncs tot i que té certa semblança, no ho és,  aquest no té ni anell ni volva.

Es tracta d’una Puagra retgera, “Russula aurea”, de les millors del gènere Russula.

2ª Són llenegues?

Doncs si, és tracta de “Hygrophorus personii» Llenega d’alzinar, Caramellosa, Llenega de suro,  malgrat que no és un mal comestible, no arriba a tenir ni de bon tros la qualitat de la Llenega grisa

“Hygrophorus latitabundus”.

I per acabar us deixo una recopilació de fotos de bolets amb deformacions ben curioses, els capricis de la natura! 

I bé, fins aquí el quart post de la temporada 2020.. tornarem…fins aviat!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *