Més bolets

Impactes: 227

Ja hi tornem a ser!!

Us hem de dir que fa 2 caps de setmana vàrem fer una sortida fantàstica, l´Amanita Caessàrea-l´Ou de Reig, està sent l´estrella sense discussió de la temporada boletaire que portem; us recordem que es un bolet termòfil i degut a les altes temperatures que hem tingut s´han donat les condicions per que en surtin grans florades, la sortida va ser molt fructífera i junt amb el Boletus Aereus-Ciureny,  vàrem omplir els cistells.

Seguim amb 4 de les espècies també molt conegudes i populars:

            – Chroogomhus Fulmineus – Anomenat Cama de perdiu. Temporada: Estiu / tardor / hivern. Hàbitat: Boscos de pi de resina, amb alzina, espècie mediterrània; es un bolet     termòfil. Terreny : Silici . Comestibilitat: Sense interès culinari, malgrat no ser tòxic.

            – Agaricus Campestris – Anomenat Xampinyó silvestre o Camperol. Temporada:       Primavera i a vegades segona florada a finals d´estiu. Hàbitat: Prats de pasturatge i jardins.      Terreny : De pasturatge. Comestibilitat: Bon comestible, evitar els adults o collits al  vorals de carretera o prats abonats artificialment.

– Macrolepiota Procera – Anomenat Paraigües o Apagallums. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: Prats de pasturatge, vorals i zones d´abundant herba. Terreny : Ambigu. Comestibilitat: Bon comestible, desestimar el peu, i menjar exemplars adults, completament oberts.

Tricholoma Terreum –  Anomenat Fredolic. Temporada: De finals de tardor fins que arribin les gelades. Hàbitat: Coníferes surten formant autèntiques catifes. Terreny : Calcari. Comestibilitat: Bon comestible.

Bolets i les xarxes socials.

Les xarxes Socials, ens han canviat el modus vivendi en casi tots els sentits, els boletaires busquem a les xarxes socials la informació, s´ha perdut el boca orella d´abans, en que esperaves algun ¨xivatasso¨, o veies moviment als vorals de la carretera o en veies al mercat , trucaves a lloc propers com restaurants per preguntar si se’n estaven collint, per no fer un viatja en va, a l´època del pare i la meva de jovenet, a la muntanya ¨casi ¨ tots ens coneixien,  amb les xarxes socials tot ha canviat.

Al boletaire com a norma,li agrada que es vegi el seu trofeu, i corre a mostrar-lo a les xarxes socials, ser boletaire sembla ser que està de moda.

Nosaltres no em vist tant gent al bosc com en els últims anys. Del que sí, per sort; encara es guarda el secret, es del lloc; creiem que això mai es perdrà, tot i que  nosaltres pensem que en aquest cas les xarxes socials estan fent molt de mal al bosc, hi ha gent que diu el lloc on ha trobat bolets públicament a les xarxes,i això provoca que el bosc es massifiqui, coneixem grups que tenen més de 30.000 seguidors, us imagineu que només un 1% hi anés alhora juntament amb els amics o la família….? Doncs, això….es un desastre !!!!!

No parem de veure post on la gent pregunta, on s´han trobat ? Comentaris tipus, no siguis així, el bosc es molt gran, el bosc es de tots, etc, etc… doncs si, els bosc es molt gran, però el problema cau en que no volem caminar gaire com a norma, i tothom es queda a les zones de fàcil accés, castigant la mateixa zona un i un altre cop.

Desprès hi ha les persones que no coneixen els bolets, però els agafa igualment, els hi fa una foto de qualsevol manera i la penja a les xarxes preguntant si es comestible!!!

Qui ens va parir!!!!!! Vosaltres us menjaríeu un bolet que no coneixeu per el que us diguin algú a través d´una fotografia?? Us tornem a demanar SENTIT COMÚ .

Hem de tenir en compte, que les fotografies poden fer canviar el to del color del bolet, que poden no estar complertes i us recordem que hi ha bolets tòxics, molt tòxics i MORTALS!!!!

Si no sabem quin bolet és, n´agafem UN PARELL i fem una fotografia de:

– El bolet complert

– D´un tal transversal

– De la part inferior

– Del barret

Quantes més dades podeu facilitar, millor, l´hàbitat on l´has collit, quina olor té, alçada sobre el nivell del mar aproximada , i tot i això, fins i tot hi ha espècies que no es poden identificar sense veure’l ¨en viu.

Menjar-nos un bolet, sempre ha de ser una decisió de cadascú, que ens hi juguem la vida!

Recordeu que hi ha bolets que absorbeixen molt la contaminació,  i segons ho l´hàgim collit pot ser tòxic, com el xampinyó silvestre, que us hem presenta avui, o el Rovelló, si, si; EL ROVELLÓ, que absorbeix gran quantitat de metalls pesats.

Diccionari:

Boletaire de lletra: Manera com els boletaires pràctics formats per tradició defineixen als neoboletaires fabricats a cop de guia de bolets.

La festa de la palangana: Acumulació de boletaires inexperts.

Salsa rosa boletaire: Parlar de qui és qui, o qui fa què del món boletaire. Rumorologia variada.

Fins la propera setmana, salut i bolets. SOM-HI!!!

RECORDEU:

          Any de rovellons, neu fins als collons !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *