Lo Parte Any 9 Núm. 1

Impactes: 9

Cuando me dicen que soy demasiado viejo para hacer una cosa, procuro hacerla enseguida. Pablo Ruiz Picasso

Lo Parte ha tornat!

Hola! Hem trigat una mica però hem tornat. Abans que res els millors desitjos per a tothom per l’any que acabem d’estrenar.

Hem trigat una mica més de l’esperat perquè, si m’ho permeteu, podríem dir que Lo Parte ha tingut un fill. Un bon amic amb una colla de navegants han iniciat la travessa de l’atlàntic en veler, des de Lanzarote a la Martinica passant per Mindelo a Cap Verd. I hem tingut l’honor d’elaborar el bloc per fer-ne el seguiment. Per això us presentem l’Itaca VII a la capçalera d’aquest post. Aquí podeu consultar el bloc del projecte Atlàntic 2020

Aquesta setmana i esperem que de manera molt pertinent, el Barrufet del temps ens acosta amb un post molt interessant tot el que vulgueu saber sobre la Neu. Tot allò que no sabeu i volíeu preguntar. La neu

D’altra banda el Jordi Campos ens porta de nou espectaculars imatges de la zona del Puig de Dòrria, Puigmal i rodalies. Important fer molt de cas als consells que ens ofereix. Cal respectar la muntanya i anar-hi sempre preparat d’acord amb les condicions que ens trobarem. Imprescindible. El post

I, finalment, cal prestar moltíssima atenció a la previsió que ens acosta l’Àlex Van der Laan per als propers dies. Sembla que la setmana dels barbuts vol fer honor al seu nom i a veure què tindrem els primers dies de la propera setmana.

L’Oratge

Desprès de molts i molts dies d’Anticicló per fi sembla que aquest divendres li direm goodbye per uns dies, el que podem assegurar és que tindrem una entrada freda que començara aquest divendres i que s’intensificara notablement el diumenge. I a partir d’aquí disbauxa modelística però els dos grans mostrant una possible llevantada a partir de dimarts nit quasi fins dijous, com podeu imaginar completament verd per parlar de dijous de la setmana vinent a més de 7 dies!!

Primera parada divendres, un front fred ens afectara obrint les portes a vent del nord i per tant a una nevada que bàsicament es centrara Pirineu occidental i potser punts oriental però dependrà molt de la posició del jet que fins unes hores abans no ho sabrem. A tall d’exemple us poso evolució precipitacions model Icon i acumulat model Arpege, però repeteixo que encara es tindrà que perfilar.

Divendres arrancaria al mati amb una cota vorejant els 1600m però ràpidament anirà baixant fins situar-se als 900/800m a la nit, amb el transit d’una front fred que portara isos associades de fins a -30 i que passara de forma ràpida.

Dissabte sembla el dia més tranquil, però serà fred i la baixada de temperatures a alta muntanya es notarà, exceptuant els llocs amb boira on aquesta al desaparèixer la temperatura pujarà.

I diumenge ara per ara dels dies més complexos, el que sembla més clar és que l’aire fred es reforçarà fins i tot amb isos de -30/-35 a 500hp segons models i isos que podrien arribar als -6 segons altres a 850hp, models com el GFS posen una mica de neu a l’occidental i poca cosa més com Icon , però en canvi models com l’Europeu ens posarien precipitació i neu a cotes relativament baixes de 500m fins a 400m al llarg d’aquest dia, a tall d’exemple mireu mapa neu acumulat.

Situació a seguir ja que a partir d’aquí possible llevantada entre dimarts dijous amb nevades i pluges molt quantioses però clarament ara per ara és parlar per parlar perquè és impossible poder afirmar res.

@alexmegapc

Àlex Van der Laan

Activitats

Ens trobem en plena Setmana dels Barbuts. El fred més cru de l’hivern, a Catalunya, acostuma a arribar a mitjans del mes de gener i, antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred intens amb els dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maür Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener). La setmana que inclou aquests sants rep el nom de la Setmana dels Barbuts, per a la barba llarga i espessa que sembla que duien.

Traginer
|| 1. m. Home que tragina, que es dedica al transport de mercaderies, mobles, etc., d’un lloc a un altre, sia amb carro, sia a esquena de bístia; cast. trajinero, arriero (si va amb bístia), carretero (si va amb carro).

No hi ha dubte. Estem a la setmana dels barbuts i en aquesta setmana els protagonistes per excel·lència son els traginers i les cavalcades dels tres toms. Us en deixem alguns exemples. Però si voleu saber totes les activitats que es fan arreu podeu consultar la web de la Federació Catalana dels Tres Tombs

A Igualada la Festa dels traginers arriba a l’edició 198. No cal dir massa més. Es tracta d’una de les festes més arrelades que servia d’homenatge a aquests homes, claus en el seu temps per la prosperitat de molts llocs. Per si hi voleu anar

Solsona es manté fidel a la tradició i celebra la festa en honor al patró dels traginers amb actes lúdics per a tots els públics durant tot un cap de setmana. La cercavila de carruatges i cavalls i els Tres Tombs són l’essència de la festa de Sant Antoni Abat, que es podrà veure a Solsona el dissabte 18 a partir de les 11.30 h. Tot i això, la celebració, organitzada per Cofestas, comença a primera hora del matí i s’allarga amb diferents convocatòries lúdiques per a tots els públics fins al diumenge al vespre. Tota la informació

També trobareu traginers a la Diada de Sant Antoni Abad que celebren a Vilanova i la Geltrú amb un atractiu programa d’actes amb benedicció de cavalleries, carros i carruatges. L’enllaç

L’Encamisada de Falset, que combina la commemoració històrica amb la celebració local dels Tres Tombs és possiblement la festa popular de més anomenada de les comarques del Priorat en aquestes dates. Més informació

Festival de Jazz al Castell de Concabella. 4a edició. Certamen musical dedicat al jazz que comptarà amb 3 concerts. El programa dels festival el podeu consultar si cliqueu aquí

Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra I les Garrigues a les Borges Blanques. 56a edició. Les Borges Blanques serà el punt de trobada d’expositors de productes agroalimentaris. Aquesta inclou, a més de l’espai de l’expositor, de jornades tècniques i activitats que brindaran als assistents major coneixement del producte que es produeix en la comarca de les Garrigues. S’ha organitzat un programa en què també són protagonistes els fruits secs, que representen un dels pilars de l’agricultura de la zona. La web

Les Festes de Sant Raimon de 2020 tindran lloc a Vilafranca del Penedès del 17 al 26 de gener, concentrant els actes en els dos caps de setmana del 17 al 19 de gener i del 14 al 26 de gener. Les festes d’hivern, amb un programa organitzat per tercer any consecutiu per l’Agrupació de Raimons i Raimundes, inclou nous actes i busca un increment de la participació a la festa. El cartell d’aquesta edició és un disseny del vilafranquí Raimon Bertran, que posa cara a sant Raimon, copatró de Vilafranca. Més informació

Tiana negra és el festival de novel·la negra catalana. És una iniciativa del periodista i escriptor Sebastià Bennassar i neix al 2013 amb l’objectiu de prestigiar la literatura negra que es fa en la nostra llengua i donar-li un espai on es pugui debatre sobre el gènere. Sis anys després, el festival és un referència en l’àmbit literari català. A Tiana, clar, aquest cap de setmana. Més info

La Fira del Fesol-Fira de Sant Antoni a Santa Pau. La Fira del Fesol-Fira de Sant Antoni a Santa Pau 2020 aplega diferents activitats: parades d’artesania, Missa solemne en honor de Sant Antoni Abat (11 h), seguida del cants dels goigs del sant, fesolada, lliurament del Fesol d’Or 2020 i altres. En cas de mal temps, els actes tindran lloc al Pavelló Municipal. El programa

A Barcelona també es celebren els Tres Tombs però la diada principal és el dissabte 25 de gener en el marc de les festes del barri. En parlarem la propera setmana dels Tres Tombs però la festa ja comença aquest divendres. Aquí trobareu el programa

El Centre LGTBI celebra el primer aniversari amb una programació especial adreçada a tota la ciutadania. Les activitats convertiran el Centre i el carrer del Comte Borrell en un espai ple de creativitat i reivindicació. Brigitta Lamoure serà la mestra de cerimònies de la jornada. Més informació

La Porkada del Clot ja s’ha fet un lloc al cicle festiu de Sant Antoni. Dissabte, 18 de gener, arriba el gran dia, amb un matí ple d’actes. A la tarda hi haurà música, tapes i foc, i la festa acabarà amb un correfoc amb tot de peces d’imatgeria que representen bestiar porquí. Tots els detalls

Nova edició del Sant Antoni Reggae Splash, veterà festival de música jamaicana que tenyirà de reggae i dancehall Sant Antoni coincidint amb la festa major del barri, en una carpa ubicada a l’Avinguda Mistral (entre Calabria i Rocafort) de 21.30 a 2 de la matinada. Més info i compra d’entrades

Foguerons de Sa Pobla a Gràcia Us heu passejat entre fogueres als carrers de Barcelona en ple mes de gener? Heu menjat botifarrons cuinats a una foguera enmig d’una plaça? Si la idea us sembla interessant, no us perdeu la celebració de ‘Sa Pobla a Gràcia’. Més informació

I ja que hem encetat Lo Parte amb aires mariners què us sembla acabar-lo igual? Cal presentar-los?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *