Tornen els bolets!

Impactes: 279

Molt bones “LOPARTAIRES

Ja comença la temporada de bolets per excel·lència; la tardor, i és per mi tot un honor col·laborar durant una part d´aquesta, amb Lo Parte,.per segon any consecutiu.

No cal dir que aquest, ha estat un any atípic, estrany, un petit ésser viu anomenat COVID-19 ens ha fet i ens està fent canviar molts dels nostres hàbits quotidians i no tan quotidians, però crec que entre tots, si posem de la nostra part, ens hem sortirem!!

Però anem al gra … ens tornem a presentar, ja que hi han  nous seguidors que no ens coneixen.

Som la @RosaFuntaneJaim i jo @fotosito10, grans aficionats al món dels bolets, a mi m´acompanyen més de 40 anys d´experiència, cerca de coneixements i moltes sortides al bosc amb, i sense èxit; la Rosa porta menys temps que jo però ja no em pregunta i a més a més té la gosadia de discutir-me per algunes especies…..:-))))

Els detalls científics els deixarem per els grans ¨gurús¨ de la Micologia.

La tardor i les precipitacions freqüents han arribat.

Per a molts això serà un suplici, però estem segurs que per als amants dels bolets és més que una bona notícia. La temporada de bolets 2020 ja ha començat al nostre país i les condicions meteorològiques que hem viscut durant aquests mesos han fet que la temporada hagi començat fins i tot abans del previst. La recol·lecció de bolets és una activitat que mou a milers d’adeptes a casa nostra i que fomenta el contacte amb la natura i el món rural.

Ens expliquen que la temporada ha començat bé ja que el sòl i les arrels de prats i boscos romanen humits, cosa positiva per a aquesta activitat i per a aparició dels bolets més primerenques com els ceps.

Si la micologia és la ciència que es dedica a l’estudi dels fongs, buscar-los, localitzar-los, recollir-los, preparar-los i, sobretot, menjar-se’ls, és l’art de gaudir dels bolets.

PRIMERES PLUGES..QUE TROBAREM??

Abans de res, comentar-vos que ara que comença la temporada, també comencen les llegendes i els falsos mites que any rere any vénen associades,  com “tots els bolets verinosos tenen colors cridaners, la prova de l’all, si un bolet canvia de color al tall o al contacte és tòxic..”..bla, bla, bla,… NI CAS!

Pràcticament tot el territori català excepte terres tarragonines han estat banyades per l’ingredient imprescindible per a la recollida dels bolets: l’aigua


Als boletaires més experts no els hi descobrirem res en especial, les zones típiques de recollida dels boletaires estan situades a nord i són les més primerenques pel seu clima i altitud. Parlem del Prepirineu i Pirineu català

 

OUS DE REIG I CEPS (BOLETUS AEREUS)

A principis de setembre, els alzinars i rouredes començaven a generar els primers Ceps, (surenys o boletus aereus) i Ous de Reig o Amanita Caesarea; per localitzar-los, no cal buscar les zones altes, al contrari que altres espècies de bolets, cal buscar on les tempestes van caure amb més intensitat, cotes baixes i en hàbitats com : roure, alzina surera, faig, castanyers… encara que la baixada de temperatures del passat cap de setmana afegit ,segons ens comenten els nostres “homes” del temps, junt amb el que ens arriba divendres, i donat ,que son espècies termòfiles (els hi agrada la caloreta i no toleren l’excés d’humitat) crec que aniran a la baixa o pràcticament ens diran adeu!!


ROVELLONS, CEPS..

Els frondosos boscos d’avets i faigs ja estan actius. Els Boletus edulis (ceps), rossinyols i fins i tot rovellons, la varietat Lactarius salmonicolor van ser els primers, ja fa unes setmanes que van començar a omplir els cistells dels boletaires. Per trobar-los és millor buscar zones amb major altitud, però poc a poc aniran baixant de cota.

Tenim diferents tipus de rovellons, i no tots són igual de bons, com:

Lactarius salmonicolor . Boscos de coníferes, boscos mixtes (faig i avet) Comestible de baixa qualitat.

– Lactarius quieticolor . Pinedes de muntanya, bon comestible.

Lactarius deliciosus S´associa amb les arrels dels arbres de coníferes o mixtes. Bon comestible.

Lactarius semisanguifluus. Pinedes de pi silvestre mediterrani i poca alçada. Bon comestible.

– Lactarius vinosus . Pinedes de muntanya. Juntament amb el Lactarius Sanguifluus, son els de major qualitat gastronòmica ( els autèntics rovellons) ULL !! Absorbeixen molts metalls pesats.

Lactarius Sanguifluus. Coníferes del mediterrani. Es el ¨company¨del vinosus, tots dos excel·lents

Pel que fa als CEPS, han estat dos o tres setmanes de bones collites i em consta que,  malgrat les nevades del passat cap de setmana, encara podem collir-ne.  Edulis, Pinophilus i fins i tot Reticulatus s’han agafat a pinedes, castanyedes, fagedes i rouredes a partir d’uns 1200 mts. d’alçada. Jo personalment, a l’única sortida que he pogut fer aquesta temporada, vaig tenir la sort de fer un “Repoker” és a dir, tots menys el Boletus Aereus (que ja sabem que no surten al mateix hàbitat) però ho vaig compensar trobant uns quants Boletus Regius, dels que vaig agafar només un (bolet escàs i inclòs a la famosa llista vermella) per tasta-lo!!


I bé, fins aquí el primer post de la temporada 2020.. tornarem…fins aviat!!

 

RECORDEU:

Més val perdre un bolet a la vida que la vida en un bolet !!!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *