LO parte extrA!

Impactes: 16

Hola bones molt bones! Estem davant d’una situació meteorològica molt interessant de cara la setmana que ve, paqueton de neu al Pirineu i possible entrada freda i més canvis al final de setmana.

Comencem amb la previsió de nevades a mà del Projecte 4 estacions.

Ens està a punt d’arribar un tàlveg gràcies a la pujada d’una dorsal a l’atlàntic nord que farà desviar les pertorbacions i l’aire fred prop de casa nostra.

Gràcies a l’arribada d’una d’elles s’espera una nevada molt abundant al Pirineu sobretot a la cara nord on pot nevar de forma abundant i superar el metre de neu fàcilment, mireu el model WRF a 72 hores vista per l’acumulació de neu.

Se supera ja el metre de neu nova a punts de l’alta Ribagorça, vall d’Aran, extrem nord d’Andorra, etc

La cosa està en el fet que ens arriben 2 pertorbacions una dimecres, i un altre dijous totes elles afectant el Pirineu i la de dijous certament important que farà pujar els cm de cop! Però la situació de nord es comença a configurar i comencen a arribar les primeres nevades que en alguns punts pot estar nevant durant 3/4 dies seguits.

Mirem ara el model francès ARPEGE a 114 hores a l’acumulació de neu, podem veure l’animalada de cm de neu que modelitza el model! Nosaltres no esperem arribar aquest límit però és orientatiu i no descartem 200 cm de neu a les cotes més altes, en general és probable que se superi el metre de neu a diversos punts.

Per últim el model alemany ICON també reflecteix basant la nevada!

La nevada serà sobretot a la cara nord del Pirineu però sembla que per la posició del Jet Stream (un corrent de vent a 9000 metres) molt perpendicular podria saltar la nevada a la cara sud del Pirineu com ha passat algunes vegades.

L’acumulació de neu no seria tan important com la de la cara nord però sí que podria ser en alguns casos important i acumular 30/40 cm de neu (encara per veure els models de màxima resolució) de totes maneres és una possibilitat, veurem si s’acaba complint. El tema de cm de neu pot variar molt sobre la quantitat de fred que entri i la humitat corresponent quan més fred per 1 mm de precipitació corresponent sobre uns 3 cm de neu en canvi si no hi ha temperatures baixes, son 1 mm és 1 cm de neu.

Prevenció sobretot a la vall d’Aran i al nord d’Andorra la circulació pot estar molt afectada per la gran quantitat de neu!

I pels pròxims dies sembla que al Pirineu seguirà la festa, mireu el meteograma del GFS per Vielha, temperatures avall i precipitació, el que vindrà ser la festa de la neu…


Ho deixem aquí, ha gaudir de la nevada els que puguin!

Projecte 4 estacions
Twiiter: @4estacions2
Web: projecte4estacions.com

Un pensament a “LO parte extrA!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *