Vancouver Island 1

Impactes: 66

Continuem en ruta per la Costa Oest del Canadà i arriba el moment d’agafar un ferry, creuar l’Estret de Geòrgia i navegar en direcció al port de Nanaimo a l’Illa de Vancouver. El recorregut en ferry és de tant sols 90 minuts, però ens permet gaudir de les vistes espectaculars d’aquest creuer i de les Illes del Golf que ens anem trobant pel camí.

L’Illa de Vancouver és una gran illa costanera de l’Oceà Pacífic que pertany a la província de Columbia Britànica. Amb 32.134 km2 és l’illa més gran de la costa occidental d’Amèrica.

Actualment té una població d’unes 750.000 persones i pràcticament la meitat viu a la pintoresca ciutat de Victoria. La resta de localitats importants són Nanaimo, Port Alberni, Parksville, Courtenay i Campbell River.

L’illa atrau turisme de natura, sobretot per observar cetacis, bàsicament a Tofino, a la costa oest, al Parc Natural del Pacific RIM. A la primavera i a l’estiu és la millor època per veure balenes. A més de les balenes residents, milers de balenes en trànsit passen per aquestes costes com a part de la seva ruta de migració. Per veure orques, és més fàcil des del maig a l’octubre. El retorn dels salmons als rius per a posar els ous atrau també les balenes. Mentre que el salmó és l’aliment principal de les orques residents, les orques transitòries s’alimenten de petits mamífers com foques o lleons marines.

Altres atractius són els trekkings per la selva pluvial, les sortides en canoa, la pesca del salmó i les visites guiades per observar l’ós bru, la nutria marina, foques i el lleó marí.

Vancouver Island és un altre petit paradís de British Columbia, pels seus paisatges i vida marítima increïbles i per això dedicarem aquest i el següent capítol de Lo Parte a fer-vos-en un resum.

Comencem la nostra ruta al Port de Nanaimo, un cop desembarcats del ferry. Nanaimo és la segona ciutat més important de l’illa, després de Victoria, la capital de BC. I es tracta d’un centre neuràlgic de comunicació, compta amb 3 aeroports i 3 terminals de ferry. Nosaltres anirem resseguint la carretera de la costa durant 155km, direcció nord cap a Campbell River, la capital mundial del salmó.

ELK FALLS PROVINCIAL PARK

Elk Falls Provincial Park és un parc amb 1.807 hectàrees de tamany i situat a l’extrem est del John Hart Lake, al nord oest de la ciutat de Campbell River. El parc es va establir el 1940 per protegir la cascada i al canó. El 1947 es va acabar de construir l’embassament de John Hart Dam i l’Estació Generadora i van fer dos embassaments més al corrent superior, a Strathcona i a Ladore.

L’estrepitosa cascada del Parc i el fet que sigui un dels millors llocs del Canadà on poder pescar salmons, fan d’aquest parc un lloc de visita imprescindible. Els amants de la pesca i del càmping ho tenen molt clar, i de bon matí ja planten la cadira davant del riu per passar un dia de pesca i pícnic en plena natura.

Cascada Elk Falls Provincial Park

La majoria de l’aigua que passa pel corrent de les cascades actualment es desvia a la planta de producció d’energia. Podem anar recorrent els diferents senders de trekking que, molt ben marcats, ens porten cap a la cascada i com a interès especial ens trobem un pont penjant que queda sobre el canó, construït el 2015 i que ens dona molt bones vistes a les cascades.

Però si hi havia algun lloc que ens interessava especialment de Campbell River era una piscifactoria de salmons. Però no per la piscifactoria en sí, que també, perquè es pot visitar tranquil·lament i anar veient les diferents piscines plenes de salmons vermells de tamanys diversos que van saltant… sinó que a nosaltres el que ens interessava era el riu que quedava a tocar de la piscifactoria Quinsam salmon hatchery.

Però i per què us preguntareu? Doncs una imatge val més que mil paraules… precisament per poder copsar aquest moment:

A la tardor arriba un dels moments de la finalització del cicle vital dels salmons. El cicle de vida de bona part de les espècies de peixos que integren la família dels salmònids és molt complex. Són peixos anàdroms, que neixen al riu, emigren al mar quan arriben a un determinat grau de desenvolupament i retornen al riu a pondre els ous, exactament al mateix lloc on van néixer, quan adquireixen la maduresa sexual. I és en aquest moment, que els rius del Canadà, especialment el Riu Fraser, s’omplen de gran quantitat de salmons que van riu amunt i quan els ossos, que estan apunt per hivernar, aprofiten per venir a alimentar-se. I era precisament aquest moment que volíem viure i fotografiar i va ser realment així.

No obstant el canvi climàtic està comportant que aquests models canviïn i ja estan advertint que amb l’augment de la temperatura de l’aigua del mar i les onades de calor, s’està alterant la cadena tròfica i que estiguin disminuït considerablement les poblacions de salmons. Amb la conseqüent disminució del menjar pels ossos, que vaguen famèlics per les vores dels rius. Aquest any, precisament es van fer virals unes imatges d’ossos grizzlies aquí a Vancouver Island morts de gana buscant desesperadament salmons al riu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *