La forca catalana!

Impactes: 100

No podem parlar dels Prepirineus sense parlar de la muntanya més emblemàtica que hi podem trobar, el Pedraforca – la muntanya màgica -, o com es coneix entre els amic… el Pedra.

Situat al Berguedà, entre els municipis de Saldes i Gòsol, hi trobem aquest imponent massís que es caracteritza per la seva peculiar forma. Parlem d’una muntanya amb dos carenes (o pollegons) i un coll (o enforcadura). 

La seva enforcadura, situada a 2356 metres d’altitud, genera aquesta imatge de muntanya bífida, que amb els dos pollegons; el Pollegó inferior (2444 m.) i el Pollegó Superior (2506 m.) genera aquesta imatge de forca que li dóna nom. Ens trobem, per tant, una fantàstica muntanya per sota dels famosos 3000 metres d’altitud.

L’atac a aquesta muntanya es pot realitzar des del Mirador de Gresolet, aprofitant les fantàstiques vistes sobre la vessant est…

O des del Refugi Lluís Estasen, on els arrossos de muntanya o els esmorzars de forquilla i ganivet no us deixaran indiferents. I per cert, agafa el nom de qui va obrir la famosa Via Estasen d’ascens al “Pedra”, que us pot portar de 3 a 5 hores fer-la.

En aquest punt, sempre és necessari recordar que a la muntanya s’ha d’anar amb molta cura, conèixer el lloc, disposar de prou informació, anar equipat, mínimament preparat i amb algú que conegui la ruta. 

Aquesta muntanya sempre ha estat un referent i molta gent ha fet la seva ascensió, fins i tot un president de la Generalitat en va ser un assidu. Aquesta casuística ha generat que la muntanya i especialment la seva tartera, hagi sofert els efectes i s’ha estat treballant en reduir l’impacte del pas de les persones amb travessers de fusta pes consolidar un camí de pas. Alerta amb la dada, es calcula que fins a 23.000 persones fan cim cada any!!! Us estranya que l’índex d’intervenció del grup de rescat de muntanya sigui elevat?

Una de les vistes més conegudes és la que ens podem trobar per la carretera de Saldes, però no és una muntanya de dos dimensions…

La seva fisonomia es veu molt diferent des de l’altra vessant, com per exemple la podreu observar des de l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent – La Vansa

O fins i tot des d’un avió, la reconeixeu? I la serralada del Cadí que us vam “descobrir” a l’anterior post? Hi reconeixeu el massís que surt a primer pla?

Fins aquí el nostre segon post. Ens veiem als Prepirineus!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *