“Dar cera, pulir cera”

Views: 17

Ha arribat el moment Daniel-san…

Si, heu llegit bé, avui parlarem del gran tabú de l’esquí nòrdic, les putes ceres!

Primer apunt, com totes les ceres tenen marca… doncs no posarem cap imatge, perquè no paguen, oooh sorpresaaa!

Primer de tot hem d’aclarir què entenem per ceres ja que aquest és un terme genèric que engloba elements com ceres, parafines, plastificants, dissolvents, etc. Però bàsicament les podem dividir en:

  • Ceres per lliscar, sovint s’anomenen parafines i s’apliquen als extrems de l’esquí de clàssic o a tota la sola de l’esquí de patinador.
  • Ceres de retenció en pot (necessitarem un suro per estendre-les), s’apliquen a la part central de l’esquí de clàssic.
  • Ceres de retenció en tub (les posarem calentes i les estendrem amb la mà o amb la planxa), com les anteriors però més toves.
  • Ceres de base, fan de pont entre la sola i d’altres ceres.
  • Ceres en spray…
  • Cera en cinta, “grip tape” en diuen, és una cera universal de fàcil aplicació i que facilita molt el salt al món de les ceres. Però alerta, és una cera universal i per tant no pot funcionar (molt) bé amb algunes neus i/o temperatures.

S’ha complicat? Doncs fem un petit resum.

Si fem patinador, només necessitem ceres per lliscar (o parafines) a tota la sola en funció de la temperatura de la neu. Necessitarem netejar amb un dissolvent especial, obrir poros amb un raspall metàl·lic, posar la cera amb la planxa, treure excedents (canal i cantos), deixar refredar, passar la rasqueta per deixar-ho uniforme i acabar amb un raspall de nylon. Sembla molta cosa però és fàcil!

I si fem clàssic? Doncs la part central, on necessitem retenció rebrà una cura especial on haurem de triar entre les opcions que hem comentat abans i sempre serà en funció del tipus de cera i la temperatura de la mateixa.

La nostra recomanació? Si no heu de competir o sou molt puristes… esquís amb pells. El 90% dels esquís de clàssic que es venen fan servir pells.

Nota mental, hem de testejar els Optigrip de Yoko.

Esperem que aquest petit article hagi aportat una mica de llum en aquest complex camp de l’esquí de fons.

Salut i neu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *