a tuixent – la vansa, El present serveix per reescriure la història

Impactes: 30

Engegàvem el mes d’octubre, com és habitual, fent promoció del forfet de temporada fins que, en un moment donat, cap allà al 23, saltà l'”alarma de neu” a les previsions. Res important, uns centímetres, 11 en el millor dels casos. Entre riures i meteoficció, dissabte 27 d’octubre va caure una primera nevada a la ja famosa Lapònia Catalana i vam declarar, de manera unilateral, l’obertura de l’estació. Però com que no teníem prou neu, ho varem deixar en suspens per a eixamplar la base i disposar de prou gruix per traçar les estructures del nòrdic de manera efectiva.

Sense donar-hi més importància i, tenint en compte que mai l’estació havia obert abans de finals de novembre, seguien els treballs de reforma i millora de l’estació amb els paletes i els pintors. I, el que va passar després us sorprendrà…

Si, a 31 d’octubre va caure una Santa Nevada que ens va deixar 66cm de neu nova, sobre una petita base de la nevada anterior. Els riures es converteixen en cares blanques, les mirades se succeïren, paletes i pintors no tenien cadenes, el grup de Whatsapp treia fum i, en aquell precís instant, es convocà el Consell de Savis en reunió urgent al Pedró dels Quatre Batlles. Si és si, aixequem la suspensió i obrim, ni més ni menys que un primer de novembre.

Aquí va aparèixer en Zoro darrera la Rosa Talamàs, en directe per TV3.

Obrim només per raquetes, hem de consolidar aquesta neu. Dijous observem com evoluciona la neu i divendres fem les primeres proves amb la retrac. Això funciona, per tant, dissabte obrim per fer fons. Guerrers… a les traceees!

A la feina!

Diumenge, amb tot el domini traçat, comença la Festa del Nòrdic a la Lapònia Catalana. Amb aquest inici sense precedents es palpa l’alegria, però la temporada és llarga i les batalles s’han de lluitar una a una.

Quina neu…

Disposats a gaudir d’una llarga i blanca temporada, la neu es resisteix a tornar i l’anticicló complica la resistència dels Guerrers del Nòrdic, arribant al punt de poder esquiar en faldilles!

Tres mesos de resistència que, amb la falta de neu generalitzada, fa que torni una competició de nivell estatal a l’estació, aquest cop la nova “1a Copa Guerrers del Nòrdic”.

El nivell organitzatiu va arribar a incorporar la famosa “Leader’s Chair”, al més pur estil FIS.

Maria Iglesias, al moment d’ocupar el tro.

I amb els millors Guerrers del Nòrdic al graó més alt del podi!

Jaume Pueyo, amb la samarreta dels Guerrers del Nòrdic, amb Lander Martín i Martín Morales.

El regal dels Reis d’Orient va arribar tard, a finals de gener, en forma d’un episodi de neu que ens deixà 102 cm de neu pols. Aquesta nevada ens va ajudar per aconseguir acumular 144 dies d’obertura ininterrompuda.

Quina blancor!

Amb això i, moltes d’altres cosetes, acaba la temporada un 24 de març de 2019, per falta de neu a les cotes baixes. O això vam pensar…

Potser va ser un regal per tot el sacrifici o, potser no, però el 6 d’abril arriba una nevada inesperada, que deixa 35 cm de neu i, com no podia ser d’altra manera, el Consell de Savis decideix reobrir l’estació: “Si hi ha neu i tenim esquiadors, Tuixent – La Vansa obre”, afirmen. Tot i que aquella reobertura va ser testimonial, acumulem 10 dies més d’obertura als 144 inicials i ens anem als 154 dies d’obertura en dos fases. Aquesta fita representa, un cop repassades les dades que es disposen, el rècord de l’estació en número de dies d’obertura. La història, ara, és present.

I tot això, per a què ha servit? Doncs, entre d’altres coses, per: augmentar significativament els forfets de temporada de practicants del nòrdic (i, esperem, per incrementar els adeptes a aquest esport); per arribar a prop de 30.000 visitants a l’estació; per donar a conèixer la vall; per crear llocs de treball; perquè l’estació sigui el principal motor econòmic en termes de creació d’ocupació i d’impacte econòmic a nivell local; per fomentar la cultura de l’esquí nòrdic i… per això i, molt més, seguirem fent gran el nòrdic a cada lliscada!

Gràcies a tots els que ens heu fet confiança. Recordeu que vosaltres sou i feu Tuixent – La Vansa.

Aquesta temporada, la dediquem a l’Albert Batalla, que deixa el càrrec de la Mancomunitat de municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic. Gràcies, Albert, per tots aquests anys, per la feina feta, per l’esforç, la dedicació i la passió.

Salut i neu, Guerrers del Nòrdic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *