Parlem de.. Bolets!!

Impactes: 107

Ja comença la temporada de bolets per excel·lència; la tardor, i és per mi tot un honor col·laborar durant una part d´aquesta, amb Lo Parte.

Sóc en Sito @fotosito10 , un gran aficionat a la micologia tot i no tenir la formació biològica, m´acompanyen més de 40 anys d’experiència, cerca de coneixements i moltes sortides al bosc amb, i sense èxit.

Per aquesta aventura cal citar també a @RosaFuntaneJaim la seva paciència i implicació en aquesta petita afició que tinc, sense ella no seria el mateix; això de passar dies sencers fora de casa sense la seva companyia i recolzament no hauria acabat a bon port. D’ella us puc dir que en sap casi el mateix , i dic casi, ja que si li ensenyo tot en sabria més que jo, jejeje… Gràcies per ser-hi !!

Dir-vos que anomenaré tots els bolets per el seu nom científic i no per el nom comú per evitar confusions, llevat dels més generalitzats, ja que segons la zona on vivim el podem anomenar d´una manera o altre que ens poden portar seriosos problemes d´identificació, i us avenco que en hi ha de mortals i/o amb molta toxicitat.

Intentaré fer-vos una intro dels mon dels bolets, molt per sobre i molt col·loquialment; els detalls científics els deixo per els grans ¨gurus¨de la Micologia.

Malgrat que bolets s´en poden collir tot l´any, la tardor, per les condicions climàtiques es l´estació on més varietat en podem trobar.

Avui us faig un avançament del que seran els propers posts meus, parlarem dels tipus més comuns o coneguts , sobre si tallar o arrancar ( la eterna discussió), quan sortir al bosc i a on, (aquí hi té a veure el nostre estimat @alexmegapc i les seves previsions) de la seva toxicitat, llegendes, tòpics, refranys, la cuina i els bolets, conservació, i per que no, d´algun acudit i anecdotari.

Intentaré destacar els conceptes que jo consider-ho més importants alhora d´anar a buscar, collir o caçar…bolets, sense que se us faci pesat.

Comencem per les diferents parts que té un bolet, ja que molt cops ens servira per poder saber si són d´una espècie o altre segons la seva morfologia.

Font: usuaris Tinet.cat

ON ?                                      

Quan parlem de bolets ens referim a la part visible d’un ésser que viu sota terra, sobre la fusta, entre l´herba o la fullaraca i que se’n diu fong. Incapaços de sintetitzar la matèria orgànica, l’han de prendre d’altres éssers, vius o morts, entre els quals viuen,a més a més d’aquest detall, hem de tenir compte la climatologia de la zona, el grau d’humitat del sòl, la llum i el vent, son de vital importància per que las nostre possible cacera sigui encertada, malgrat que reunir totes aquestes condicions, no vol dir que el ¨fruit¨del fong, el bolet, surti a treure el cap.

Aquí és on jo mateix, tinc en compte al meu Mestre de meteo @alexmegapc, ja que en funció de les pluges caigudes i temperatures, m’adreço a una zona o un altre per sortir de cacera.

Es molt important tenir aquesta informació, encara que ja he comentat que tot i reunir-se les condicions, no vol dir que el bolet tregui el cap, ni els mateixos científics sabem el motiu, però si tindrem més números per guanyar la lotto.

Un cop a plogut i temin les condicions adients, també em de tenir en compte el temps de creixement o formació, ja que segons l´espècie por trigar entre 15 / 20 dies en sortir el fruit del fong,que ens dona el miceli; el bolet.

Font: latarius.org

Con a dada d’interès; l‘ésser viu mes gran del planeta és un enorme fong, l’Armillaria Ostoyae, la grandària del qual s’equipara a un miler i mig de camps de futbol junts.

I RECORDEU: Més val perdre un bolet a la vida que la vida en un bolet !!!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *