LLEVANTADA DE LLIBRE? ELS INGREDIENTS PER VEURE-LA

Impactes: 256

Hola som el Projecte 4 estacions i avui venim a parlar d’una massa d’aire que afecta Catalunya i que gràcies al seu vent tenim una llevantada.

Com molt bé va explicar l’Àlex Van der Laan en aquest post sobre les masses d’aire que afecten Catalunya la llevantada és l’estrella de les precipitacions a Catalunya, i avui us volem explicar exactament que és una llevantada i quins són els ingredients perfectes perquè ens omplim a litres d’aigua i a metres de neu al Pirineu (si és hivern clar)

Que és una llevantada?

Una llevantada és lògicament un vent fresc o fort del nord-est que gràcies a tot el seu recorregut marítim arriba a Catalunya carregat d’humitat i ganes de portar moltes precipitacions, vent i mala mar.

Aquí teniu un petit esquema de com ens afecta una llevantada molt important, una baixa prop de les illes balears que envia llevant directe cap a Catalunya arrossegant molta humitat en tot el seu recorregut i condensació, portant nevades importants a la cara sud on poden superaran el metre de neu de vegades i més de 100 mm per metre 2 en diversos punts.

Com neix una llevantada?

Una llevantada neix a partir d’una pertorbació atlàntica (normalment) que arriba al mediterrani i campi qui pugui perquè els moviments que fa a partir d’aquí són claus i a vegades molt violents, si la pertorbació es col·loca a prop de casa nostra, la seva influència és major però tal com es veu a la imatge és la millor posició per rebre molt, sobretot el Pirineu Oriental.


Quines són les afectacions més importants?

La posició és clau i si és bona, és perfecte alguns dels episodis de llevant a Catalunya han sigut d’infart per molts meteoròlegs per poder preveure exactament on se situarà la baixa, aquí podeu veure un exemple devastador.

Aiguats de l’octubre de 1987. Més info aquí


Aprofitem l’ocasió per fer una mica de publicat!!!!!

Hem creat un projecte social de cara a l’ajuda de la meteorologia per a tothom, volem crear una xarxa de 15 webcams al Pirineu en directe les 24 hores del dia per a tothom de forma gratuïta, gràcies a les aportacions de la gent podrem fer realitat aquest projecte i millorarem notablement la visualització del Pirineu des de les webcams.

Aquí podreu trobar TOTA LA INFORMACIÓ

Bon cap de setmana i gràcies per la col·laboració!!!

Projecte 4 estacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *