Lo Parte Any 8 Núm. 26

Impactes: 9

Nada está perdido si se tiene el valor de proclamar que todo está perdido y hay que empezar de nuevo. Julio Cortázar

Què tenim?

Trobareu, com sempre, un seguit d’activitats per fer i triar i, a més, la previsió meteorològica del crack Àlex Van der Laan. Imprescindible.

Tenim un post d’una sortida magnífica a la “muralla xina” de Finestras, a la comarca de la RIbagorza. Espectacular i molt recomanable. Aquí el trobareu

A banda tenim una crònica viatgera i fotogràfica de l’amic Jordi Campos que ha anat a les illes Açores. Avui el primer post d’aquesta serie. Us agradarà, segur.

I, per acabar, avui una col·laboració d’un altre crack, el Barrufet del Temps, que ens acosta un interessantíssim post sobre el esclafits. Si us agrada aprendre coses dels fenòmens meteorològics us encantarà. Aquí la teniu

Espero que a aquestes alçades ja els seguiu a tots!

L’Oratge

Dimarts dia gran de meteo, quin luxe en ple juliol rebre aquests patacs d’aigua, llocs que estaven molt i molt secs han tingut ruixats molt interessants, com és normal no a tot el territori, però a les alçades que som aigua molt benvinguda i sense fer mal, solament tenim que veure el que va passar dilluns a Tafalla a Navarra.

Avui començo la previsió posant el model GEFS 12Z model de probabilitat conjunta que ens donara una pista del que pot passar:

A partir de demà temperatures cap amunt, de fet avui ja s’han enfilat, i d’aqui fins dissabte ni gota i la temperatura en augment, fent el pic dissabte; dissabte tornarem a veure el 4 en terres de ponent, amb calor per sobre la mitjana però parlaríem de calor en cap cas de #fuetadainfernal3 de moment que esperi i si pot ser ni que tregui el nas.

Això si dissabte a la tarda al Pirineu sortiran les primeres tamborinades en principi restringit a la serralada potser tocant pre-pirineu i algunes sortides marquen l’extrem més oriental e Catalunya, Garrtoxa i Empordà veurem. Però on tenim que posar l’atenció dissabte serà perquè tornara a entrar per l’oest de la península una nova Dana o bossa freda en alçada, en principi més fluixa i de radi més petit que la que hem tingut, segurament amb isos a 5.500m d’uns -14 o -13 quan entri (la d’avui en tenia en la seva entrada uns -18) i ens arribara segurament entre els -9 i -12, traduït nous ruixats i tempestes, però molt de compte al ser notablement més petita de radi són de mal predir, per exemple ahir ens la posava més a sobre i avui va petar a València, a tantes hores no us en fieu i aneu mirant el seguiment. Mireu evolució bossa freda en les dues següents imatges entre dissabte i diumenge:

Les precipitacions començaran a partir de diumenge ara per ara pinta més al mati i sobretot sector més Nord-Est del país així com la serralada com sempre aniran d’oest a est, ara per ara és impossible determinar quanties, a on , intensitat,.. com tantes vegades us explico tindrem que esperar els models mesoescalars que treballen a unes 36h i són els més precisos. Us deixo previssió GFS per dissabte i diumenge:

Perquè tingueu una idea , us deixo acumulat GFS però repeteixo són de mal predir i per tant aquestes acumulacions poden variar notablement si la bossa puja o baixa una mica més.

Bé i a partir d’aquí el model GEFS segueix mostrant dinamisme i futures precipitacions, però ja estem a la barrera de les 150h cap endavant i tot balla molt, però com porto comentant en diferents posts, el AO i el NAO segueixen amb ensembles negatius, ben entrat juliol, i això sempre en teoria, és indicatiu d’entrada de bosses fredes (DANAS) i que el nostre amic Açorià seguira en latituds més baixes deixant entrar aquestes bosses fredes a la península.

Àlex Van der Laan

@alexmegapc

Les activitats

Aquest cap de setmana a Caldes de Montbui segur que pujarà la temperatura. Parlem de l’Escaldàrium, la Festa del foc i de l’aigua. Una festa que te el seu dia central el dissabte 13 de juliol, i on l’aigua i el foc són els protagonistes, juntament amb danses i músiques originals en directe sota castells de foc i mànegues d’aigua.Per a més informació consulteu el web Escaldàrium.

I si us fa respecta el foc no patiu, tenim una gran alternativa. A Premià de Mar estan de Festa Major i l’abordatge dels Pirates és una de les seves fites principals. Una història de pirates que assaltaven els pobles i els vilatans que la defensaven i que acaba amb una història.. (no farem spoilers). Be, quedeu-vos amb els noms de l’Omar, de l’Ester i tingueu present que la síndria és molt recomanable. La web de la festa!

La Transsegre s’ha convertit, gairebé, en una festa major d’estiu col·lectiva que es desenvolupa a la ciutat de Balaguer. Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desbocat, són els principals ingredients d’aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l’espai natural del riu mitjançant un descens esbojarrat i no competitiu, que cada any aplega més participants entusiastes, sobre originals construccions artesanals. La web

Ja hi ha alguna localitat que avança uns dies una altra de les festes destacades del mes de juliol. Parlem de Llançà i de la Festa del Carme. La propera setmana més!


Ara que tothom parla de la Rosalia a Torredembarra ja fa anys que li dediquen la festa. Be, per ser precisos a un quadre de la santa italiana que els va ajudar a deslliurar-se de la pesta. Sigui com sigui el que importa és celebrar i així ho entenen amb un seguit de celebracions. Si en voleu saber més podeu fer una ullada aquí

De la corrua de festivals crec que no vam parlar del de Cap Roig. L’indret és espectacular i així ens ho expliquen: “Els orígens del castell i el jardí botànic de Cap Roig es remunten a l’any 1927, quan el coronel rus Nicolai Woevodsky, aficionat al dibuix i l’arquitectura, i la seva esposa, l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, decoradora i aficionada a l’arqueologia i a la jardineria, van deixar enrere la seva vida cortesana a Londres per establir-se i construir el seu somni en aquest paratge únic situat en un enclavament singular i especial al costat del mar. Un lloc on reina la natura i la calma.” La web del festival

Fira del pa i el cereal i Festa del Segar i Batre a Avià. La Fira tindrà lloc el dia 13 de juliol, i el dia 14 la Festa del Segar i Batre se celebra a l’era que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del s. XII situada a 1 km del nucli urbà. Al matí del dia 14, després de la missa, comencen les demostracions de segar, garbejar, batre, lligar i acaballonar, batre a potes, girar batuda, rempillar, fer paller i ventar. A la tarda la festa continua amb concert i ball de música tradicional. Per obtenir informació més detallada consulteu el web de l’Ajuntament d’Avià.

Ara estem a Viladrau. A l’estiu de 1950, amb motiu de la canonització del pare Claret, es promou per primera vegada l’Aplec de Matagalls. El centre i motiu dels aplecs són venerar la creu de Matagalls, sant Antoni Maria Claret, qui va ser regent de la parròquia de Viladrau, i Mn. Cinto Verdaguer, excels poeta i romeu del cim. L’Aplec se celebra el 2n diumenge de juliol i està organitzat per l’Associació d’Amics de l’Aplec de Matagalls. Els actes principals acostumen a ser l’entrega dels premis a la constància pels anys participats, la missa i el cant dels adéus, a les 10 del matí al cim; la inauguració i el bateig d’alguna font al migdia i una ballada de sardanes a la plaça Major a la tarda. Ara estem a Viladrau. Enguany arriben a l’edició núm. 70 Més info

A Tarragona el Festival Sota la Palmera posa l’accent en la projecció i visualització de dones creadores, acollirà una quarantena d’activitats, amb la música, cinema i contes com a plats principals, una programació cultural de referència estival a Tarragona amb una proposta de 40 actes o espectacles.  
El festival s’estructura a partir de tres nits temàtiques:Dimecres, amb cinema i contes, Dijous amb nits temàtiques (clown, il·lustració, dansa i soul) i Divendres i dissabte amb diverses propostes musicals. Més informació

Al Vendrell tenim el 39è Festival Internacional de Música Pau Casals. El programa consta de set concerts amb artistes de l’escena nacional i internacional i dues projeccions sobre el mestre amb actuacions en directe. Amb dos artistes internacionals de rellevància. D’una banda, el solista i concertista italià Giuliano Carmignola protagonitzarà el concert del dia 16 de juliol a l’Auditori Pau Casals del Vendrell “Els concerts de violí”, acompanyat dels flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier i de la formació catalana Orquestra Da Càmera. La web

Arriba Sant Zenon i això vol dir que a Arenys de Mar estan de Festa Major. De tot i força i més per passar un dies ben intensos de festa i alegria. Si en voleu saber més aquí ho trobareu.

“Mulla’t per l’esclerosi múltiple” El “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” convida de nou a tothom a mostrar la seva solidaritat amb les 7.500 persones que pateixen aquesta malaltia a Catalunya capbussant-se en les piscines que participen en la campanya.“Mulla’t per l’esclerosi múltiple” . Més de sis-centes piscines de tot Catalunya participen en el “Mulla’t”. En moltes d’aquestes piscines s’organitzen activitats lúdiques i festives, i a totes elles tindrà lloc el salt conjunt a l’aigua, en el qual participaran més de cent mil persones.Consulteu aquí on us podeu mullar.

La Barceloneta celebra la Mare de Déu del Carme. El 16 de juliol se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. A Barcelona la festa té lloc a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat. Tot i que la diada de la Mare de Déu del Carme enguany s’escau en dimarts, la celebració es farà el dissabte 13 de juliol, a la tarda. A les 17.00 hores els feligresos trauran la marededeu de la parròquia de Sant Miquel i baixaran en processó pel passeig de Joan de Borbó fins al moll dels Pescadors. Allà la imatge es carregarà en una embarcació, i aleshores començarà la processó marinera per les aigües del port.

“Oriol Maspons, la fotografia útil” Oriol Maspons va exercir un paper clau en la renovació del llenguatge fotogràfic a Espanya a les dècades de 1950 i 1960. Després d’iniciar la seva carrera en l’àmbit amateur i d’una estada a París, Maspons es va dedicar al reportatge, al retrat, a la moda i a la publicitat. El fotògraf va treballar per a publicacions com ara La Gaceta Ilustrada, L’Oeil, Paris Match, Boccaccio, Expression o Elle. Més informació

SI el que us agrada és la música electrònica diria que la platja del Fôrum serà la vostra destinació aquest cap de setmana. Parlem del Barcelona Beach Festival amb un cap de cartell de luxe pels aficionats a aquest estil: David Guetta i molts d’altres. Els detalls

I, per acabar, un record pel creador de la Bossa Nova, Joao Gilberto que ens ha deixat aquesta setmana. El seu llegat perdurarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *