Seguim coneixent els bolets

Impactes: 110

Quins temps per els boletaires…..
Aquesta setmana hem anat al bosc tot i sabent que no és un bon moment, degut a la manca de pluges i les altes temperatures que ens estan acompanyant. Resultat: Un cero patatero !!!


Anàvem per l´Ou de Reig ( Amanita Caessarea) i a conèixer una nova zona. Un desastre tot plegat !!!


M´he endut una bona caiguda, amb visita a urgències inclosa, però res greu; un bon cop i cremades superficials, res que no curin els dies que falten perquè arribin les pluges, i esperem, que els bolets. Una més al sac.


Avui seguim coneixent un altre part de les espècies més conegudes aquí a casa nostra, i més avall ja entrem en un dels grans temes. Vosaltres, colliu, caceu o busqueu bolets???

Lactarius ( tenen làtex)

Sanguifluus – Anomenat Rovelló o esclata-sang. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: Zones de pi silvestre mediterrani . Terreny : Calcari. Comestibilitat: Excel·lent, es el rovelló de més qualitat. Es diu esclata-sang, perquè el seu làtex es vermell, color sang.

– Deliciosus –  Anomenat Rovelló o pinetell. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: en zones de coníferes. Terreny : Tot tipus. Comestibilitat: Bon comestible, el més abundant i de qualitat inferior al Sanguifluus. Làtex de color taronja.

– Vinosus –  Anomenat Rovelló  o vinader. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: Pinedes. Terreny : Sicili i sorrenc. Comestibilitat:  Excel·lent.

– Rugatus – Anomenat Lleterola. Temporada: Tardor. Hàbitat: Boscos mediterranis d´alzina. Terreny : Tot tipus. Comestibilitat:  Bon comestible. El seu làtex es de color blanc, poc conegut.

Hygrophorus –  (tenen babes)

– Latitabundus –  Anomenat Llanega Negre. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: en zones de coníferes. Terreny : Silici / Calcari. Comestibilitat: Excel·lent.

– Russula –  Anomenat Carlet. Temporada: Estiu / tardor. Hàbitat: Boscos caducifolis, llocs humits i clima càlid. Terreny : Calcari. Comestibilitat: Bon comestible mitja. Cal retirar la cutícula superior per dissimular l´amargor.

– Personii – Anomenat Llanega d´alzina. Temporada: Tardor. Hàbitat: Boscos d´alzina i roure. Terreny : Calcari exclusivament. Comestibilitat: Bon comestible mitja.

– Eburneus –  Anomenat Llanega Blanca. Temporada: Tardor. Hàbitat: Boscos caducifolis, sobretot fagedes i terreny de molsa. Terreny : Calcari . Comestibilitat: Bon comestible baix.

Anem a caçar, collir o buscar bolets???

Hem arribat al primer gran tema de discussió de la temporada.

Vosaltres caceu, colliu o busqueu els bolets?

Nosaltres de tota la vida els hem anat a buscar, però tinc amics que el cacen i d´altres que els cullen.

Tal i com ens va dir en Sr. Marius Serra fa uns dies vers a la pregunta de @Dijous_LoParte . Anar a caçar bolets és un ús habitual a l’Empordà i en moltes comarques septentrionals.

I com a opinió personal, creiem que es un tema de llengua i de territori, o bé de tradició familiar; ja sigui per que el pare o l´avi ho deien d´una manera o altre, i amb això; nosaltres a les següents generacions, però el que ens interessa es poder dur-los al cistell, no ens enganyem !!! Ens es igual si els hem caçat, buscat o collit !!!

Hi ha qui creu que això va funció dels tipus d´actitud:

  • Qui els va a collir, van per zones fàcils, camins marcats… i els cullen, ja que no requereix un gran esforç, vaja.
  • Qui els va a buscar, que tan bon punt cauen les primeres pluges van amunt i avall en busca del trofeu, normalment van de 2 en 2, en silenci i tornen amb el cistell ple; encara que mai diran que se’n fan, la resposta sol ser; – No en hi ha gaires!!! Son els més discrets, en quant a  soroll i al tema relacionat amb bolets. Gelosos de les caceres alienes. Son els particulars més professionalitzats !!!
  • Qui els va a caçar,  normalment hi van per zones complicades, arriben el més a prop possible amb el cotxe tot terreny, els veus ¨com si vinguessin de la guerra¨ plens de fullaraca i fang per tot arreu, criden cada cop que troben un bolet, sigui quina sigui la seva espècie; i si troben algun altre boletaire li solen preguntar. – Tu hi entens de bolets?  – Aquest son bons??

Amb això, no volem dir que tinguin raó o no, únicament es d´aquelles coses que s´estableixen en molts cercles i no en saps ben bé el perquè; tot i que nosaltres pensem que segueix sent un tema de parla o territori.

Avui us informem que hi ha un diccionari específic boletaire, a cada post us direm les paraules més comuns o be divertides, mica en mica aneu veient que som una espècie per conèixer en profunditat. Jajajaja….

  • Sabeu que els boletaires, bolatejem ? Això ho fem quan collim bolets.
  • I,  que el bosc explota? Això passa a l’època que els bolets son abundants i tenen la ¨mida maca¨.
  • Sabeu que els bolets es toquen? – Aquest ja estan tocats, es a dir, estan corcats o que ja son massa adults.

Fins la propera setmana, salut i bolets. SOM-HI!!!

RECORDEU:

¨ Hi ha boletaires vells, i boletaires agosarats; però no hi ha boletaires vells i agosarats ¨ 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *